Je werk plezieriger maken

Blog: Je werk plezieriger maken

Meer dan vroeger zie je dat mensen hun baan opzeggen en een geheel nieuwe richting in hun leven inslaan, door bijvoorbeeld ergens in het buitenland een “bed-and-breakfast” te beginnen. Deze avonturiers blijken geen zin meer te hebben in hun werk. De sleur is toegeslagen, ze zijn volledig uitgekeken op hun taken of op de collega’s  en ze realiseren zich dat het zonde van je leven is om zo nog jaren door te modderen. Ze pakken hun boeltje bij elkaar en vertrekken!

Veel meer mensen ervaren hetzelfde frustrerende gevoel in hun werk, maar zij doen er verder niets mee. De zekerheid van een vast inkomen telt zwaarder. Je hoort hen vaak zeggen dat ze “nog 15 jaar moeten” voor ze met pensioen mogen.  Hun troost is dat ze een aantal weken per jaar een mooie vakantie hebben. Al die andere 200 werkdagen in het jaar trekken echter met nauwelijks enige voldoening en vaak energieloos aan hen voorbij!!

Enkele Amerikaanse professoren vinden dat iedereen zijn huidige werk mooier en plezieriger kan maken. Ze noemen dat “Job Crafting”, vrij vertaald met: “herstructureren van je eigen baan”.  De kunst van Job Crafting is een middenweg te vinden tussen te weinig en te veel verwachten van je werk. Dat kan door:

  1. Taak Crafting:

Mensen zijn gewoontedieren en nemen niet meer de moeite om eens goed na te denken over hun taken. Ze zien dan ook niet dat er altijd ruimte is voor aanpassingen en veranderingen (taak crafting). Ordermanagers roepen dat ze omkomen in het werk. Als ze eens een dag op afstand zouden observeren wat er gebeurt, zouden ze direct gaan herstructureren. Veel tijd en energie gaat verloren aan misverstanden, onduidelijkheden,  verkeerde interpretaties, uitstelgedrag, planningsfouten, onjuiste aannames, etc. Door met andere ogen naar je taken te leren kijken, zie je dat het anders en leuker kan.

  1. Relationeel Craften:

Het blijkt dat slechte relaties niet bepaald bevorderlijk zijn voor je functioneren in je werk. Nog erger is het als je gepest wordt, wat overigens 1,2 miljoen (!!) werknemers in Nederland overkomt (Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden).

Je kunt je relaties herstructureren door mensen op een volwassen manier feedback te geven, door mensen op te zoeken die juist energie geven, door nieuwe contacten aan te gaan, door het onderwerp van onderlinge samenwerking te (laten) plaatsen op de agenda van het werkoverleg. Juist managers zouden aan dit aspect veel meer aandacht moeten besteden!

  1. Mentaal Craften:

Als je een bepaalde taak niet leuk vindt, kun je er bewust anders tegen aan gaan kijken. Bedenk bijvoorbeeld wat de effecten van je werk zijn, wat je daarmee positief bijdraagt aan klanten of zelfs aan de samenleving. Een deurtje verder denken geeft vaak een ander perspectief!

  1. Contextueel Craften:

Niet iedereen kan direct zijn taak veranderen, maar misschien kun je wel de omgeving herstructureren. Gebruik andere hulpmiddelen, varieer in tijdstippen waarop je bepaalde taken uitvoert, kijk wat de thuiswerkmogelijkheden zijn, begin twee uur eerder met je werk, schaf een andere koffiemachine aan, organiseer een wekelijkse borrel voor collega’s, breng je pauze anders door, etc.

Iedereen zal op zijn eigen manier met bovenstaande punten omgaan. Het belangrijkste is dat je je bewust wordt dat er altijd veranderingen mogelijk zijn, op verschillende niveaus en in verschillende mate. Niets verandert uit zichzelf, je zult zelf die verandering in gang moeten brengen. Vergeet niet dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en leven, anderen kun je daar moeilijk verantwoordelijk voor stellen. Als je het dus niet naar je zin hebt in je werk, ligt de sleutel tot een oplossing altijd in jouw handen!!

Lex Bergers

Ontwikkelen en Opleiden