Meetellen

Meetellen

Ik hou van lijstjes.  Als kind maakte ik al lijstjes, zoals de beste popgroepen en een lijstje van de beste voetballers van Nederland. Ik heb zelfs eens weken- computers waren er toen nog niet-  gewerkt aan een All Time Best-lijst van de Tour de France.

Ook de pers houdt van die lijstjes, want je komt ze overal tegen: de rijkste landen, de stand in de Eredivisie, de boeken top tien, de kijkcijfers, de sterkst gestegen aandelenkoersen, de beste hotels van de wereld, en de grootste luchthavens van Europa. Als je op zo´n lijstje voorkomt lijk je pas echt mee te tellen.

Laatst kwam ik weer een mooie lijst tegen. Engelse wetenschappers hadden onderzocht wat  mensen nu echt belangrijk vonden in hun werk. Managers mochten aangeven wat ze dachten dat hun medewerkers belangrijk vonden en de medewerkers mochten voor zichzelf spreken. Ha, zult u denken, daar is echt geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig, dat spreekt toch voor zich. Dat dachten de managers ook. Zij geloven dat hun medewerkers salaris en promotiekansen de belangrijkste drijfveren vinden om te werken. Bedrijven kunnen echter beter het geld in hun zak houden, als we de resultaten van het Engelse onderzoek mogen geloven. In een keurig top-tien lijstje stonden de belangrijkste drijfveren om te werken voor werknemers.  Op de eerste plaats stond ´het gevoel dat je meetelt´, direct gevolgd door ´waardering krijgen´. Natuurlijk komt ´salaris´ ook voor, maar slechts op de achtste plaats. Dus, werkgevers, als er weer eens een vacature opgesteld moet worden, kom dan gerust langs voor een lijstje met echt wervende arbeidsvoorwaarden! 

Ontwikkelen en Opleiden